Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z radością informuje, że w piątek odbył się finał XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych. Sekretarz stanu Rafał Romanowski miał przyjemność wziąć udział w tym wydarzeniu.
Konkurs miał na celu wyłonienie najlepszego autorskiego przepisu kulinarnego, który wykorzystywałby produkty tradycyjne, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) w Studzieńcu.
Polskie produkty, znakiem jakości
Za przykład wspomniany przez wiceministra Romanaowskiego można wskazać poszczególne produkty, posiadające polskie oznaczenia jakości. Są one nie tylko gwarancją najwyższej jakości, ale i zapewniają dostęp do smaków i aromatów naszych rodzimych produktów.
Sekretarz stanu wyraził podziw dla polskiej kuchni tradycyjnej, która zachwyca zarówno europejskich, jak i zagranicznych turystów, w tym tych z odległych regionów, takich jak Japonia czy Australia. Profesjonalni szefowie kuchni na całym świecie doceniają nasze wyjątkowe produkty, które zdobyły sobie uznanie w Europie.
Konkurs XII edycji dla uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu kulinarnym skupiał się na daniach głównych. Zadaniem uczestników było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego zawierającego co najmniej jeden produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub wnioskujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna wspólnie zorganizowały konkurs kulinarny.
Po wielogodzinnej ocenie przez komisję, przyznano nagrody i wyróżnienia. Zwycięzcy konkursu to:
• pierwsze miejsce: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym;
• drugie miejsce: Natalia Zielińska, Małgorzata Piekarska pod opieką Agnieszki Nowak, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Franciszka Gąsiorowskiego w Lesznie, danie: kotlet schabowy z białym serem, konfitowanymi warzywami i młodym ziemniakiem;
• trzecie miejsce: Michał Kowalski, Michał Nowak pod opieką Ewy Zawadzkiej, Zespół Szkół nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Poznaniu, danie: kaczka z kaszą gryczaną, jabłkami i sosami.
• Drugie miejsce zajął Dominik Dług, uczestnik Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź, pod opieką Elżbiety Kurowskiej, zaprezentował danie o nazwie Polskie „Surf and turf”;
• Trzecią lokatę zdobyła Maria Solińska, wraz z Hubertem Hyzopskim, gospodarzem Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, pod opieką Anny Korzeń, prezentując danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.
Uczestnicy konkursu, którzy otrzymali wyróżnienia to:
• Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka, pod opiekiem Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach;
Menu konkursowe składało się z dania Comber z sarny, krupnioka w orzechowej panierce, ziemniaków gratin z korycińskim serem, sosu śliwkowego, puree dyniowego, buraków w miodzie oraz chipsów z jarmużu.
Kamila Janiszewska i Wioletta Radomska, uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim pod opieką Magdaleny Paczkowskiej, przygotowali niezwykłe danie – Podwędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli, karmelizowaną gruszką i figą, podane z nadwiślańską wiśnią i otulone sosem śliwkowo-piernikowym.
Natalia Macuda i Kacper Grala, pod opieką Agaty Majkowskiej, z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, przygotowali danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty, podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy oraz rozetkami fasolowymi.
Pod opieką Jarosława Seweryna, Julii Miedzińskiej i Maji Bogdańskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, zaserwowano danie składające się z piersi z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, puree z fasolki, pyroczków smażonych, kapusty modrej pieczonej i ogórków chili.
Laureaci najlepszych prac byli wyróżnieni nagrodami oraz dyplomami.
Komunikaty publikowane na stronie PAP nie są w żaden sposób modyfikowane przez PAP SA. Za treść każdego komunikatu odpowiada jego nadawca, zgodnie z postanowieniami art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl